Skip to content

Magyarországi tehetségek a világ élvonalában – Hazánk a Global Talent Competitiveness Index (GTCI) 38. helyén áll

A Budapest Global Egyesület kutatást indított a fiatalok budapesti jövőképéről Budapest Global elnöksége 100 százalékos támogatottsággal szavazta meg a „Fiatalok jövőképe – Budapest fókusszal” névre keresztelt kutatás elindítását, melynek középpontjában az áll, hogy megismerjék, a fiatalok miért szeretik Budapestet.

A felmérésben arra is kíváncsiak, hogy a megkérdezettek mennyire tekintik vállalkozóbarátnak a fővárost, szerintük kellőképp karolja-e fel a tehetségeket, illetve hogy miért tartják vonzónak. A cél, hogy kiderüljön, hogyan tudna Budapest még ideálisabb környezetet teremteni az ide érkező tehetséges fiataloknak.

Magyarország alapvetően jól áll a tehetségek felkarolásában: a világ 134 országát összehasonlító Global Talent Competitiveness Index (GTCI) azt vizsgálja, hogy az egyes országok milyen hatékonyan kezelik és kamatoztatják a tehetséget, és ez alapján évről évre felállítanak egy listát. Ezen Magyarország jelenleg a 38. helyen áll.

A fiatalok jövőképének kutatását ez a lista is motiválja: a fővárost a nemzetközi térben elhelyezve teszi fel azokat a kérdéseket, hogy hogyan tud Budapest állandó kapcsolatban maradni a fiatalokkal és miképpen tud vonzó alternatívát kínálni a tehetségeknek.

Az adatgyűjtés és az elemzés túlmutat a fiatalok elvárásainak, vágyainak megismerésén és a városhoz kötődés érzelmi, boldogulási szempontjain, mert az Egyesület az eredményekre építve egy átfogó jövőképplatform (future platform) megalkotását tervezi. A célunk az, hogy megértsük, megismerjük és erre alapozva felvázoljuk, hogy mi teremt és mi nem teremt kötődést, kapcsolatot a fővároshoz, mi lehet Budapest vonzereje az itt élőknek, az ide költözőknek, a vállalkozóknak, a hazai és külföldi egyetemistáknak, hogy aztán a tanulságok mentén azon dolgozhassunk, hogy a mai fiatalok, gyermekeik és unokáik egy még élhetőbb, még vonzóbb városban élhessenek a jövőben.

A felmérés elindítása a Budapest Global Egyesület szívügye, bemutatkozásunk egyik jelentős állomása, mely jelzi az igazgatóság elkötelezettségét aziránt, hogy a főváros a vállalatokkal, az oktatási intézményekkel és az egyetemekkel együtt tegyen a város fejlődésért és jövőjéért.

Ha többet szeretne megtudni a kutatásról, vagy csatlakozni szeretne, kérem, keressen meg a nagy.marta@budapestglobal.org e-mail-címen.

recent news

signing a document

Bejegyezték a Budapest Global Egyesületet

Júliusban megalakult a Budapest Global Egyesület, miután mind a tizenöt tag (ALTEO, BKIK, BKM, BKK, Budapest Brand, K&H Bank, Egon Zehnder, Graphisoft, MOL, Nestlé, OTP, Startup Hungary, IVSZ és Wallis) elfogadta és aláírta az alapító okiratot.

Read More »
Inaugural Board Meeting family photo

Megtartották a Budapest Global alakuló ülését a Városházán

Szeptember 20-án tartották meg a Budapest Global alakuló ülését, ami egy független, a köz- és​ a magánszféra szereplőit tömörítő platform, ami elősegíti a hosszútávú, strukturált együttműködést a főváros, a Budapesten működő vállalkozások és tudásközpontok között. A cél az, hogy Budapest egy globálisan beágyazott, versenyképes és élhető várossá váljon.

Read More »